Het seizoen waarin rust en bezinning centraal zouden moeten staan. Echter is het dan een drukte van belang vanwege sinterklaas, Kerst, Oud&Nieuw, vakantie e.d. De natuur consolideert haar energie tot in de kern. De voeding die ons extra ondersteunt zijn de koolsoorten en wortel- en knolgewassen. Andere levensmiddelen zijn bonen (zoals nierbonen), zeewier, zwarte en hele donkere groenten en fruit, sojasaus, miso. Ze versterken en verwarmen ons door een koudetijd heen.
Onderstaand gerecht vraagt wat tijd.
Pompoen en Adukibonen stoofpot
Ingrediënten:
- Adukibonen
- Kombu (zeewier)
- pompoen
- sojasaus
- verse gember
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel honing
- peper
- eventueel kaneel, Shiitake paddenstoelen
Bereidingswijze:
Week de Adukibonen een nachtje en gooi de volgende dag het weekwater weg. Kook ze dan in 2x keer zoveel water met Kombu (zeewier) totdat ze zacht zijn.
Snij de pompoen in kleine stukken (zaden eruit halen) en kook deze in Dashi (in water, lang gekookte Kombu). Heb je geen Dashi dan kun je miso-soep als basis nemen. Kok totdat de pompoen zacht is.
Combineer beide met wat sojasaus, beetje verse gember en 1/4 theelepel zout en laat zachtjes sudderen. Laat de deksel van de pan totdat het vocht gehalveerd is.
Voeg een eetlepel honing toe en voorkom dat de stoofschotel gaat koken. Voeg wat peper toe voor een ietwat pittige smaak.
Eventueel kun je nog een beetje kaneel (versterkt het Yang), of shiitake paddenstoelen (versterkt de Qi) of wat zeewier (versterkt Yin en Bloed), toevoegen.
Andere recepten:
- Kipfilet met zwarte bonen
- Misosoep
- Visgerechten met zeewier en gefermenteerde sojasaus